26 Σεπτεμβρίου 2015

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΧΛΩΡΑΚΑΣ

«Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΧΛΩΡΑΚΑΣ» του Μάριου Νεοκλέους.

  «Η εφημερίδα της Χλώρκας» που κυκλοφορεί από το 2008, είναι υπό την ιδιοκτησία και διεύθυνση του εκδότη Κυριάκου Ταπακκούδη. Γράφεται, συντάσσεται, σελιδοποιείται και εκτυπώνεται από τον ίδιο. Είναι η 4η εφημερίδα στην Επαρχία Πάφου.  Προσφέρει γνώση, πληροφορία, είδηση, πολιτισμική καλλιέργεια και αναδίφηση της παράδοσής.
  Η κυκλοφορία ενός μηνιαίου έντυπου σε μια κοινότητα, όπως είναι η Χλώρακα,  εκτός του ότι είναι μια πρωτοποριακή, πρωτότυπη και σημαντική ενημερωτική κίνηση, αποτελεί και μια εκπληκτική πρωτοβουλία που τιμά την κοινότητα και προσφέρει τα μέγιστα στην αναβάθμιση της κοινωνικής, πολιτιστικής και ιστορικής κουλτούρας του τόπου μας. Η σημασία της έκδοσης αυτής, ειδικά σε μια εποχή όπου επικρατεί ο εγωκεντρισμός, η συμφεροντολογία και το κυνηγητό της ύλης, καταδεικνύει, πέραν πάσης αμφιβολίας, την ανησυχία του εκδότη και το αμέριστο ενδιαφέρον του για την ποιοτική αναβάθμιση της κοινότητας.
  Η εφημερίδα της Χλώρακας , ως εγκεκριμένο έντυπο που συγκαταλέγεται επίσημα στα κυπριακά μηνιαία Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης, μεταφέρει τα νέα της κοινότητας σε όλους τους κατοίκους, ενδιατρίβει με μεγάλη επιτυχία στα γεγονότα που σημάδεψαν την παλαιότερη και σύγχρονη ιστορία μας, ερευνά και μεταφέρει τα ήθη και έθιμά μας που διαμορφώθηκαν μέσα από την πλούσια παράδοσή μας και φέρνει στο προσκήνιο σημαντικά πρόσωπα της κοινότητας που έζησαν παλαιότερα και με το δικό τους ιδιαίτερο τρόπο, ο κάθε ένας ξεχωριστά, έβαλε την ψηφίδα του στη διαμόρφωση, δομή και συνοχή της κοινοτικής οντότητας και όχι μόνο.
  Η εφημερίδα έχει καταστεί εφημερίδα της κοινότητας και γίνεται από όλους αποδεκτή μετά μεγάλης αγάπης γιατί περιέχει ενδιαφέρον και χρήσιμο υλικό που μπορεί να διαβάσει και να μελετήσει ο κάθε ένας, ανεξάρτητα της μόρφωσής του.
   «Η εφημερίδα της Χλώρακας» είναι ένα σημαντικό αξιόλογο έντυπο της κοινότητας που, αν συνδυαστεί και με το γεγονός ότι κάνει την εμφάνισή της σε ηλεκτρονική μορφή, αποκτά γεωγραφική παγκόσμια εμβέλεια υπό την έννοια ότι μπορεί να την διαβάσει οποιοσδήποτε σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και αν βρίσκεται.    
  Με κουράγιο και χωρις να φείδεται κόπων και εξόδων ο εκδοτης Κυριάκος Ταπακούδης προσπαθεί με ανιδιοτέλεια και επιμονή στη συλλογή χρήσιμων ιστορικών και αρχαιολογικών στοιχείων τα οποία κάποτε θα αποτελέσουν πλούσια πηγή για τον μέλλοντα ιστορικό, όχι μόνο του τόπου μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Πάφου.   

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΧΛΩΡΑΚΑΣ ΠΡΙΝ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ
Αποφάσισα να κάνω μια προσπάθεια έκδοσης αυτής της εφημερίδας, θέλοντας να συνεισφέρω μ αυτόν τον τρόπον στο χωριό μου και στους συγχωριανούς μου ,που αγαπώ. Είναι μια δύσκολη προσπάθεια που χρειάζεται λίγα λεφτά, αλλά πάρα πολλή εργασία και πολύς κόπος. Θα ήμουν ευχαριστημένος, αν όλοι σας αγκαλιάζατε και βοηθούσατε με την συνεργασία σας η την συμβουλή σας καθώς και την συμβολή σας, στο να προοδεύσει, μεγαλώσει και εμπλουτισθεί αυτό το έντυπο. Θα προσπαθήσω να είναι ένα έντυπο ενημερώσεως, μακριά από πολιτικές, αλλά κοντά στα γράμματα και τον πολιτισμό, που να μπορεί να εμπνέει όραμα και πίστη.
Ο εκδότης, Κυριάκος Ταπακούδης k.tapakoudes@cytanet.com.cy

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΧΛΩΡΑΚΑΣ ΠΡΙΝ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
Η έκδοση της εφημερίδας σκοπό είχε την προώθηση τοπικών θεμάτων, ιδιαίτερα σε συνάφεια με ζητήματα κοινωνικά, ιστορικά και πολιτιστικά, καθώς και την πληροφόρηση της κοινής γνώμης με γνώμονα την αντικειμενικότητα και την τήρηση του κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Επίσης με το κύρος και την απήχηση της στην τοπική κοινή γνώμη, προσπαθησε να έχει παρεμβ...άσεις σε όσα πιο πολλά ζητήματα και γεγονότα μπορεσε, με σκοπό την εμπέδωση της αξιοκρατίας, της δικαιοσύνης, αλλά προπάντων της ηθικής δεοντολογίας από όλους προς όλους.
Eνας χρόνος έκδοσης της εφημερίδας.Είναι με ευχαρίστηση που παίρνουμε αμέτρητα μηνύματα από αναγνώστες μας ότι μας παρακολουθούν και μας διαβάζουν με ενδιαφέρον στο ιντερνέτ, οπως οι ιδιοι λενε. Διότι η εφημερίδα αυτή εκδίδεται με πολλη κόπο, και αμέτρητες ώρες εργασίας. Διότι αποκλειστικά όλη η εργασία, ήτι σύνταξη, δημοσιογραφία, φωτογραφία, σελιδοποίηση και έκδοση, γίνεται, μόνο από εμένα. Λόγω οικονομικού κόστους, δεν επιτρέπεται η χρησιμοποίηση άλλων ατόμων. Πολλές φορές έρχεται η σκέψη στο νου της
παραίτησης, διότι όπως λέει και η παροιμία, «δίχως κέρδος…». Όμως η αγάπη μας να γράφουμε, μας οδηγεί στο να συνεχίζουμε. Και όταν έρχεται η ωρα της παραίτησης, δεν τα βάζουμε κάτω, διότι παίρνουμε μηνύματα από συγχωριανούς μας που ευρίσκονται στα πέρατα της γης, που μας παρακολουθούν, που μας διαβάζουν. Έχουμε αναγνώστες καθημερινά πέραν των 3000 ημερησίως, αλλά η ευχαρίστηση μας είναι όταν έστω και λίγοι από αυτους, είναι συγχωριανοί μας. Διότι η εφημερίδα μας είναι τοπική, διότι όπως όλοι θα έχετε προσέξει, γράφουμε μόνο για την Χλώρακα. Είναι γιατί θέλουμε να περάσουμε μηνύματα σε όλους, μηνύματα φιλοπρόοδα, μηνύματα αγάπης. Κλείνει με αυτή την έκδοση ένας χρόνος ακριβώς, ένας χρόνος δύσκολος, με πολλά λάθη, αλλά κυρίως με πολλά μαθήματα από αυτά. Δυσκολευτήκαμε πολύ, αλλά κρατηθήκαμε γιατί μας κρατήσατε εσείς. Διότι να ξέρετε, η παρότρυνση και ο καλός ο λόγος πάντα μετρούν, εν αντιθέσει με την κακολογία και την κατηγορία. Εμείς ευτυχώς από εσας εισπράξαμε μόνο λόγο καλό, είναι και γι αυτό που συνεχίζουμε. Σας ζητούμε να συνεχίσετε να κάνετε το ίδιο, και εμείς σας υποσχόμαστε να συνεχίσουμε αυτή την δύσκολη προσπάθεια που ξεκινήσαμε.
Ο εκδότης, Κυριάκος Ταπακούδης k.tapakoudes@cytanet.com.cy

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΧΛΩΡΑΚΑΣ ΠΡΙΝ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ
Το Κοινοτικό Συμβούλιο αρνήθηκε να στηρίξει την εφημερίδα της Χλώρακας.
Σαν εκδότης της εφημερίδας αισθάνομαι την ανάγκην να σας γνωστοποιήσω τα παρακάτω. Ίσως να είναι παράπονο δικαιολογημένο, ίσως αδικαιολόγητο... Στους δύσκολους καιρούς της οικονομικής κρίσης που διερχόμεθα και που έχει πλήξει όλους τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και τους επιχειρηματίες, σ...αν εφημερίδα έπληξε και εμάς κυριολεχτικά σε ανυπέρβλητο βαθμό, έτσι εσκεφτήκαμεν να αναζητήσουμε ως λύση αντί του κλεισίματος της εφημερίδας, τις διαφημίσεις. Σε αίτηση μας στο Κοινοτικό Συμβούλιο και στη ΣΠΕ Χλωρακας, προτείναμε να ενοικιάσουν μίαν των σελίδων της εφημερίδας μας για δική τους διαφήμιση, έτσι με αυτόν τον τρόπο να εχουν κέρδος αμφότεραι αι πλευραί. Η ολομέλεια του Κοινοτικού Συμβουλίου Χλώρακας σε συνεδρίαση της αποφάσισε όπως απορρίψει την πρόταση μας. Δεν μας ειδοποίησαν τους λόγους, σκεπτόμαστε ίσως να είναι λόγοι οικονομικής περισυλλογής, ή μήπως εκδικήσεως αφου όλοι ξέρετε ότι είμαστε σαν εφημερίδα αυστηροί κριτές του έργου τους. Δεν πιστεύουμε να είναι οικονομικοί οι λόγοι διότι η τιμή της διαφήμισης ανήρχετο εις το μικρόν ποσόν των 200 ευρώ μηνιαίως, πόσον που μπορούσαν να συζητήσουν, εκτός αυτού, όλοι ξέρουμε για τα περιβόητα ταξίδια στο εξωτερικό και εσωτερικό που ταξιδεύουν όλοι οι Κοινοτικοί Σύμβουλοι με εισιτήρια και έξοδα πληρωμένα απο τους φορολογούμενους, ξέρουμε επίσης και για τα τραπεζώματα τους σε ταβέρνες και μπουζουξίδικα επίσης όλα πληρωμένα απο τους φορολογούμενους. Σας γνωρίζουμε το γεγονός ώστε εσείς να σκεφτείτε εάν έπραξαν καλώς ή κακώς. Αναμένουμε την αποφαση της ΣΠΕ Χλώρακας, που σίγουρα θα είναι η ίδια με του Κοινοτικού Συμβουλίου, διότι ξέρουμε ότι τα πόστα και στις δυο πλευρές τα κατέχουν οι ιδιοι άνθρωποι, που εδω και μερικές δεκαετίες αναρριχήθηκαν στην εξουσία με την ψήφο του λαού της Χλώρακας, ενός λαού που ίσως αρέσκεται να αυτοτιμωρείται, που με τον τρόπο που ψηφίζει αναγκάστηκαν οι άξιοι πολίτες να μην αναζητούν εκλογή τους, αφου αποδεδειγμένα στη Χλώρακα όσοι σπουδαίοι κατά καιρούς γύρεψαν εκλογή, απερρίφθησαν "πανηγυρικώς". Είναι νομίζουμε καιρός να αφυπνιστεί ο λαός και να αποφασίσει να ψηφίζει με κριτήρια την αξία των ατόμων ώστε τις επόμενες φορές να εκλεχτούν επιτέλους άξιοι και προοδευτικοί άνθρωποι για να οδηγήσουν την κοινότητα στην παραπέρα πρόοδο και ανάπτυξη, ανθρώπους που να μην θέλουν να επιδείξουν δύναμη εξουσίας με την καταψήφιση αμελητέων ποσών απλά και μόνον για να αποδείξουν ότι αποφασίζουν και διατάσσουν.
Υ.Γ. Η παρούσα ανακοίνωση είναι αναρτημένη στα καφενεία της κοινότητας, πλην του οικήματος ΔΗΣΥ Χλώρακας, γιατί αφαιρέθηκε από κάποιους που ίσως θίχτηκαν.
Ο εκδότης, Κυριάκος Ταπακούδης k.tapakoudes@cytanet.com.cy

ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΧΛΩΡΑΚΑΣ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΗΣ
Η εφημερίδα της Χλώρακας είναι είδος περιοδικού χρήσιμον και ωφέλιμον που γράφεται και εκδίδεται αποκλειστικά και χωρίς άλλην βοήθεια οικονομικήν ή άλλην πώς, μετά μεγάλου μόχθου και πολλής δυσκολίας μόνον από εμένα, αφιερώνω δε για αυτήν την εργασία απεριόριστο χρόνο και χρήματα, ως προς τούτο όμως είμαι απόλυτα ευαχαριστημένος, γιατί έχει αγκαλιαστεί και εκτιμηθεί δεόντως όχι μόνον από τους πολίτες της Χλώρακας, αλλά και όλων των περιχώρων.
Η έκδοση της σκοπό είχε την προώθηση τοπικών θεμάτων, ιδιαίτερα σε συνάφεια με ζητήματα κοινωνικά, ιστορικά και πολιτιστικά, καθώς και την πληροφόρηση της κοινής γνώμης με γνώμονα την αντικειμενικότητα και την τήρηση του κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Επίσης με το  κύρος και την απήχηση της στην τοπική κοινή γνώμη, προσπαθησε να έχει παρεμβάσεις σε όσα πιο πολλά ζητήματα και γεγονότα μπόρεσε, με σκοπό την εμπέδωση της αξιοκρατίας, της δικαιοσύνης, αλλά προπάντων της ηθικής δεοντολογίας από όλους προς όλους.
Δημοσιεύοντας πάσα επιμορφωτική και πολιτιστική πράξη και γράφοντας περί ονομαστών ανθρώπων, φιλοσόφων και άλλων προσώπων, καθώς και καταγράφοντας όλα τα ζητήματα και γεγονότα, προσπάθησα να καταστήσω την μικρή μου εφημερίδα  ως λογοτεχνικό περιοδικό, ξεφεύγοντας από τα συνήθη δημοσιεύματα άλλων εντύπων, έχοντας ως επιδίωξη μου την καλλιτεχνική δημιουργία και την παραγωγή πνευματικού έργου.
Τον τελευταίο καιρό με την μεγάλη οικονομική κρίσιν την οποίαν διερχόμεθα, πολλά περιοδικά και εφημερίδες στον τόπο μας και σε άλλες χώρες διέκοψαν την έκδοση τους, ενώ άλλοι περιόρισαν τον αριθμόν εκδόσεων τους.
Είναι μια Παγκόσμια οικονομική κρίση, από την οποία όλοι αντιμετωπίζουμε μεγάλες δυσκολίας καθώς τα έξοδα μας αυξάνονται, ενώ τα έσοδα μας μειώνονται.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, έχω και εγώ περιέλθει σε μεγάλην οικονομικήν δυσπραγίαν.
Την δύσκολον  αυτήν περίοδο με το δυσβάστακτο οικονομικόν κόστος για την έκσδοση της μικρής μου εφημερίδας, έκαμα  διάφορες σκέψεις ως προς τον τρόπον συνέχισης της εκδόσεως της και όπως μη ανασταλεί η κυκλοφορία της.
Ζήτησα συνεργασία από φορείς της κοινότητας της Χλώρακας όπως Κοινοτικό συμβούλιο και ΣΠΕ για να εξευρεθεί τρόπος επιχορήγησης, οι προσπάθειες μου όμως δεν απέδωσαν, γι αυτό αναγκάζομαι ελλείψει οικονομικών πόρων να αναστείλω την έκδοση της εφημερίδας της Χλώρακας, υστέρα από τέσσερα περίπου χρόνια κυκλοφορίας της.
Ο εκδότης, Κυριάκος Ταπακούδης k.tapakoudes@cytanet.com.cy